Inleiding

Eind 2007 kwamen er aan de Gerbrand Swartlaan een aantal woningen leeg. Woondiensten Aarwoude heeft daarna overleg gevoerd met de overige bewoners en is met hen tot overeenstemming gekomen tot de herontwikkeling van een klein deel van haar bezit. In 2008 en 2009 is met omwonenden een aantal keren overleg gevoerd over de nieuwe verschijningsvorm op deze plek. Op 20 mei 2010 is de officiële eerste handeling geweest. Onder toeziend oog van vele belangstellenden heeft burgemeester Van der Velde de eerste bron geboord voor het warmte/koude opslagsysteem. Op 19 mei jl. is het appartementengebouw genaamd Swarte Swaen officieel geopend. Ook deze handeling is verricht door burgemeester Van der Velde samen met mw. Walraven, één van de bewoners van de Swarte Swaen. De Swarte Swaen is gemaakt door kunstsmid Hennie van der Paauw uit Nieuwkoop.

De woningen in de Swarte Swaen
De Swarte Swaen biedt 8 riante appartementen midden in het dorpsleven met alle voorzieningen letterlijk om de hoek. Appartementen met zeer ruime kamers en een groot balkon of terras. Met een ingenieus systeem van aardwarmte wordt het huis heerlijk warm of zonder airconditioning aangenaam koel.

Architectuur
Het ontwerp van het nieuwe appartementengebouw is in handen van PACT uit Hoogmade.
Met een knipoog naar de jaren dertig is het gebouw vorm gegeven.

Toewijzing
Voor 7 appartementen hebben de huurders van Woondiensten Aarwoude van 55 jaar en ouder uit de dorpen Woubrugge en Hoogmade voorrang gekregen. Zij hoefden niet ingeschreven te staan als woningzoekenden bij de Stichting Woonmarkt Rijnstreek. De toewijzing heeft plaatsgevonden op lengte van woonduur bij Woondiensten Aarwoude of haar rechtsvoorgangers.

Kleurstelling
In november 2009 is in overleg met de omwonenden de kleur van het metselwerk bepaald. Volgens het principe: meeste stemmen gelden, is de keuze gemaakt. Zowel de architect als Woondiensten Aarwoude zijn blij met de gemaakte keuze.
De artist impression hierboven geeft een goed beeld van de verschijningsvorm van het appartementengebouw.