Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat woningcorporaties en Urgenda vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld dat nu verdwijnt in de huurdersbelasting.

Het kabinet heft sinds 2013 een belasting – bekend als de verhuurderheffing – aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist, dit jaar € 1,7 miljard. Dat is geld van huurders, een huurdersbelasting.

Woningcorporaties willen dat bedrag liever investeren en zo veel sneller, veel meer sociale huurwoningen verduurzamen. Daardoor worden de energiekosten voor hun huurders direct lager. Zo helpen woningcorporaties, samen met hun huurders en Urgenda, het kabinet om de noodzakelijke 25% CO2-reductie in 2020 te halen.

Woondiensten Aarwoude betaalt jaarlijks meer dan 2 miljoen euro verhuurderheffing aan het Rijk. Met dat bedrag kan Woondiensten Aarwoude ook tientallen huurwoningen per jaar verduurzamen. Daarmee zorgen we goed voor de aarde én voor de portemonnee van onze huurders. Want zonder verduurzamingsinvesteringen lopen de energielasten de komende jaren verder op.

Dankzij duurzame ingrepen, bijvoorbeeld door woningen gasloos te maken en van zonnepanelen te voorzien, voorkomen de corporaties samen veel CO2-uitstoot. Huurders zien de energierekening vanaf de eerste maand dalen en gaan er direct op vooruit. Dat motiveert om mee te doen!