hero

Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem en Nieuwkoop 2024

Gemeenten, woningcorporaties en huurdersbelangenverenigingen stellen gezamenlijk prestatieafspraken op, waarin wordt vastgelegd welke bijdrage de woningcorporaties leveren aan de ontwikkeling van het beleid met betrekking tot wonen in de desbetreffende gemeente. 

Op 12 en 14 december 2023 ondertekenden Woondiensten Aarwoude, de collega corporaties in de regio, de huurdersbelangenorganisaties en de gemeente Kaag en Braassem en Nieuwkoop de prestatieafspraken voor de komende jaren.  

Kaag & Braassem 

Voor de gemeente Kaag en Braassem zijn al meerjarige prestatieafspraken vastgesteld, die gelden tot en met 2024 (lees de afspraken hier). De betrokken partijen hebben besloten om in 2024 te starten met de formulering van nieuwe meerjarige afspraken, die verdere ontwikkelingen en behoeften in de regio weerspiegelen. Voor het jaar 2024 is er een addendum toegevoegd aan de bestaande afspraken. 

Nieuwkoop 

Voor de gemeente Nieuwkoop zijn er al meerjarige prestatieafspraken vastgelegd die van kracht zijn voor de periode 2022-2025 (lees de afspraken hier). In 2023 en 2024 is er ook bij de gemeente Nieuwkoop een addendum aan de bestaande (meerjarige) prestatieafspraken toegevoegd. 

Inhoud addendum 

In beide gemeenten zijn de afspraken uit de in 2023 opgestelde regionale woon- en realisatieagenda verwerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het aandeel sociale huur binnen de totale woningvoorraad per gemeente (er wordt gestreefd naar 30%)  

Een andere afspraak die in het addendum is opgenomen, is een signaalwaarde voor de toewijzing aan bijzondere doelgroepen. Wanneer we bij die waarde in de buurt komen gaan we met elkaar in gesprek over andere oplossingen. Zo proberen we de verdringing van reguliere woningzoekenden te voorkomen.

Lees hier het addendum van Nieuwkoop
Lees hier het addendum van Kaag en Braassem