hero

Visitatie 2018-2022

Woningcorporaties zijn verplicht om elke vier jaar een visitatie uit te voeren. Gedurende dit proces voert een onafhankelijke commissie gesprekken met huurders en partners, zoals de gemeenten, welzijnsorganisaties en zorginstellingen. Op deze manier leggen we verantwoording af over onze prestaties en maatschappelijke betrokkenheid. In 2023 heeft Cognitum een visitatie uitgevoerd bij Woondiensten Aarwoude voor de periode 2018-2022. 

Samenvatting van de resultaten 

Woondiensten Aarwoude als samenwerkingspartner 
De visitatiecommissie heeft belanghebbenden gevraagd om hun perceptie van Woondiensten Aarwoude als samenwerkingspartner te delen. De samenwerking wordt als aangenaam, open en professioneel beschouwd. De organisatie is in ontwikkeling en er is een bereidwillige en welwillende houding. Desondanks wordt benadrukt dat de communicatie aandacht verdient, maar over het algemeen is er een positieve kijk op de samenwerking. 

Maatschappelijke waarde 
Woondiensten Aarwoude zet zich actief in om woningen betaalbaar te houden door duurzaamheidsinitiatieven en energiezuinige, zorggeschikte woningen te realiseren. Vanwege beperkte bouwruimte en toenemende druk op wijken en buurten zoekt de organisatie naar samenwerking met gemeente en politie, zoals met de 'koffiebus', en streeft naar verdere betrokkenheid van zorg- en welzijnspartners.  

Maatschappelijke verankering 
Woondiensten Aarwoude wordt gewaardeerd als een solide en betrokken samenwerkingspartner die actief bijdraagt aan regionale uitdagingen, ondanks personele wisselingen en bestuursveranderingen. Er is behoefte aan een actievere betrokkenheid van belanghebbenden bij het beleid waarbij de focus ligt op een stabiele en goede samenwerkingspartner. 

Besturing 
Woondiensten Aarwoude heeft een redelijk effectief strategievormingsproces, gericht op het realiseren van maatschappelijke waarde, met een goede balans tussen stabiliteit en aanpassingsvermogen. Op het onderdeel sturing en beheersing van de organisatie en dan met name op voorspelbaarheid en kwaliteit van data is verbetering mogelijk. 

Maatschappelijke capaciteit 
Woondiensten Aarwoude heeft een zeer stabiele financiële positie en is goed uitgerust voor verschillende initiatieven, zoals nieuwbouw, bezitsovername, verduurzaming en leefbaarheidsprojecten. Er is ruimte voor een grotere maatschappelijke bijdrage. De komende jaren zullen bestuurlijke stabiliteit en verdere professionalisering aandacht vereisen. 

Reactie directeur-bestuurder, Erik van der Velde 
Uit het rapport blijkt dat Woondiensten Aarwoude goede resultaten heeft geboekt de afgelopen jaren. Dat dit is gelukt in een periode waarin door bestuurswisselingen vaak meer naar binnen is gekeken dan naar buiten is daarom een extra mooi compliment dat we kregen van onze stakeholders. Resultaten behaal je samen, zo ook dit resultaat dat is bereikt door samen te werken met oog voor de huurder. Alle medewerkers en toezichthouders hebben in deze roerige jaren daaraan bijgedragen, dat geeft houvast voor de komende periode.

Rapport
Lees hier het volledige visitatierapport.