hero

Opvang vluchtelingen Oekraïne

Veel mensen zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen iets betekenen voor de vluchtelingen. Dat is hartverwarmend. Graag wijzen wij u op een aantal belangrijke aandachtspunten.

Wilt u iemand opvangen, vrijwilligerswerk doen of iets anders betekenen?

Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland: info@vluchtelingenwerk.nl. Wilt u liever bellen? Bel dan: (020) 346 72 00.

Vluchtelingenwerk Nederland speelt een coördinerende rol in de opvang van vluchtelingen en kan u informeren over wat u kunt doen.

 

 

Vluchtelingen opvangen in uw huurwoning? Laat u goed informeren.

Er is nog veel onduidelijk over de opvang van vluchtelingen. Ook wij krijgen vragen van huurders over de opvang van vluchtelingen in hun huurwoning. Ons advies is: laat u goed informeren door Vluchtelingenwerk Nederland over de richtlijnen en opvang. Hieronder een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Opvang in uw (huur) woning brengt mogelijk (extra) kosten met zich mee: U biedt onderdak, maar waarschijnlijk ook eten en drinken. Ook zorgt u misschien voor kleding. Als dit een langere periode duurt kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen die u ontvangt en/of uw uitkering. Bij de gemeente kunt u vragen wat de financiële gevolgen voor u zijn.
  • Er komt een landelijke regeling voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Maar deze regeling is er nog niet! Met die bijdrage kunnen vluchtelingen straks woonruimte en maaltijden betalen.
  • Opvang is niet voor even! De opvang duurt mogelijk langer dan u van tevoren bedacht en verwacht had. Het heeft ook veel invloed op uw eigen woon- en leefsituatie.
  • Wilt u vluchtelingen opvangen? Meld het bij ons aan, zodat wij op de hoogte zijn.

Wilt u vluchtelingen opvangen, maar u weet niet of uw woning geschikt is?

Niet elke woning is groot genoeg om er voor langere tijd met meer mensen in te wonen. Dan kunnen er veiligheids- en gezondheidsrisco’s ontstaan. Dit wordt ‘over bewoning’ genoemd en dat is wettelijk niet toegestaan. Twijfelt u of uw woning geschikt is? Neem dan contact met ons op.